– Finał VI Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021/22”

24 marca o godz.13.00 w budynku Technikum Hotelarsko – Gastronomicznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego odbędzie się finał VI Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021/22” .

„Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” jest największym w województwie śląskim konkursem kulinarnym adresowanym do uczniów techników i branżowych szkół zawodowych uczących w zawodach gastronomicznych. Konkurs jest nie tylko okazją do rywalizacji na polu kulinarnym, czy rozwoju zainteresowań gastronomicznych.

Pozwala również na wyłonienie młodych talentów kulinarnych i otwiera ścieżkę do kariery w wyczynowym przygotowaniu potraw. W konkursie biorą udział dwuosobowe zespoły reprezentujące daną szkołę gastronomiczną. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego i przystawki dla trzech osób.  W bieżącej edycji hasłem przewodnim Konkursu jest Ryba w roli głównej. W tym roku w konkursie weźmie udział 14 uczestników – 7 dwuosobowych zespołów reprezentujących siedem szkół z całego województwa śląskiego. Konkurs odbędzie się stacjonarnie. Wszystkie prace zostaną wykonane w pracowniach gastronomicznych na drugim piętrze budynku Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu przy ul. Wawel 1.

O godzinie 12:45. odbędzie się prezentacja wykonanych prac konkursowych. O 13:00 przewidziane jest ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. W celach organizacyjnych organizatorzy proszą o wcześniejsze potwierdzenie udziału w wydarzeniu  albo telefonicznie na numer: 609280133, lub pocztą elektroniczną w odpowiedzi na tę wiadomość. Z uwagi na obecną sytuację część budynku przy ul. Wawel 1 będzie zamknięta. Wejście będzie możliwe tylko po wcześniejszym zgłoszeniu i w obecności personelu szkoły.

Back to top