W dniach od 16 do 18 kwietnia uczniowie Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu ul. Grota Roweckiego 64, Krzysztof Siudziak i Igor Orliński wraz z nauczycielem Krystianem Cydejko uczestniczyli w przygotowaniach do Festiwalu Kuchni Międzynarodowej w Zakopanem.
Wieczorem 17 kwietnia odbyła się wyjątkowa kolacja degustacyjna dla uczestników festiwalu, skomponowana przez pięciu utalentowanych szefów kuchni z Polski i Litwy, prezentujących pięć różnych trendów. W przygotowanie tej kolacji mieli zaszczyt włączyć się również nasi uczniowie. Autorami tegorocznych dań byli najwybitniejsi szefowie kuchni: Paweł Kaczmarek, Kamil Tłuczek, Janusz Garncarczyk, Dawid Klimaniec, Santa Adata. Festiwal Kuchni Międzynarodowej to niepowtarzalna okazja dla pasjonatów kulinariów do rozmów z ekspertami branżowymi na temat marketingu w sieci, najnowszych trendów w gastronomii na 2024 rok, a także strategii zatrudnienia w restauracjach.