W ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie 2024 CKZiU przy ul.Grota-Roweckiego gościło najlepszych włoskich szefów kuchni: Alan Penone, Carlo Bognolo, Edoardo Mallozzi, którzy zainspirowali uczniów do poznawania prawdziwej włoskiej kuchni.
W dniach od 18 do 20 listopada uczniowie z technikum i branżowej szkoły I stopnia uczestniczyli w warsztatach z kuchni włoskiej w pracowniach gastronomicznych, przy ul. Grota Roweckiego 66. W trakcie warsztatów pod bacznym okiem mistrzów kuchni włoskiej uczniowie przygotowywali typowe potrawy naszych gości, m. in. przystawki, dania główne oraz najsłynniejszy włoski deser tiramisu, wykorzystując przy tym oryginalne surowce i produkty włoskie od szefów kuchni. Każdego dnia uczestnicy otrzymali zaświadczenia o uczestnictwie w warsztatach Master Class podczas Tygodnia Kuchni Włoskiej 2024. Wspólnie spędzone trzy dni pozwoliły na wzajemną wymianę doświadczeń na temat kuchni włoskiej, jak i polskiej.