– Rusza projekt Przepis na Rozwój

W dniu 02.05.2025 r. (piątek) Urząd Miejski w Sosnowcu oraz Centrum Informacji Miejskiej będą nieczynne.

Zapraszamy  osoby dorosłe, mieszkające lub pracujące na terenie subregionu centralnego województwa śląskiego tj. katowickim, bytomskim, gliwickim, sosnowieckim, tyskim.

Celem projektu jest podniesienie umiejętności/kompetencji lub zmiana/nabycie nowych kwalifikacji u osób dorosłych, które pracują, lub zamieszkują obszar Subregionu Centralnym województwa śląskiego i z własnej inicjatywy chcą podnieść umiejętności, kompetencje lub nabyć kwalifikacje w obszarze kompetencji zawodowych lub cyfrowych.

W ramach projektu uczestnik może wnioskować o uzyskanie 95% dofinansowania na usługi rozwojowe tj. szkolenia, walidacja, certyfikacja lub studia podyplomowe. Wkład własny wynosi 5%.

Maksymalny limit dofinansowania usługi rozwojowej takiej jak szkolenie, walidacja lub certyfikacja wynosi 5 000 zł brutto na osobę, a w przypadku studiów podyplomowych 10 000 zł brutto na osobę.

Usługi rozwojowe będą realizowane za pośrednictwem usług oferowanych przez Bazę Usług Rozwojowych (BUR) https://uslugirozwojowe.parp.gov.pl/ .

Projekt zapewnia każdemu zainteresowanemu uczestnikowi  wsparcie w analizie potrzeb rozwojowych z wykorzystaniem modelu Bilansu Kompetencji.

Informacje na temat projektu udzielane są w Biurze Obsługi Klienta przy ul. Opolskiej 15, 40-048 Katowice, tel. 797 325 038.

Informacji udziela także Mobilne BOK – UM Sosnowiec, ul. Małachowskiego 3, I piętro, pokój nr 21, 41-200 Sosnowiec. Dyżury będą odbywały się cyklicznie co miesiąc, zaczynając od grudnia (następnie – w styczniu, lutym, marcu, itd) w każdy drugi wtorek miesiąca w godzinach 12:00-15:00.

Projekt realizowany jest w ramach Działania 6.06 Kształcenie osób dorosłych, dofinansowany z Funduszy Europejskich dla Śląskiego na lata 2021 – 2027 (Fundusze Europejskie dla Edukacji). Wartość dofinansowania projektu z Unii Europejskiej to 20 107 263.00 PLN. Okres realizacji projektu: 01.07.2024 r. – 31.12.2026 r.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej projektu

 

Back to top