Zakończyła się pierwsza edycja kulinarnego programu edukacyjnego Adepci Zdrowia, zorganizowanego przez lidera branży gastronomicznej Sodexo Polska we współpracy z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu (CKZiU).
Celem inicjatywy było przekazanie uczniom praktycznej wiedzy z zakresu zdrowego żywienia i obecnych trendów kulinarnych. Warsztaty dla młodzieży poprowadzili eksperci firmy, w tym m.in. Michał Fabiszewski – Executive Chef w Sodexo Polska i finalista konkursu MasterChef. Uroczyste przekazanie dyplomów odbyło się 25 kwietnia br. Wręczenie statuetki dla szkoły jako kreatora zdrowego żywienia odbędzie się 27 maja z udziałem przedstawicieli lokalnych władz. Program Adepci Zdrowia został zainicjowany przez Tomasza Wasyliszyna, nauczyciela CKZiU, oraz Marcina Grabiwodę – Food Transformation Director w Sodexo Polska. Pierwsza edycja programu odbyła się w drugiej połowie marca i wzięło w niej udział 16 uczniów. Przez cały dzień młodzież uczestniczyła w warsztatach praktycznych, poznając techniki kulinarne oraz zasady zdrowego żywienia. Uczniowie mieli także możliwość pracy z produktami zgodnymi z ideą zrównoważonego odżywiania.
– Chcieliśmy przekazać przyszłym kucharzom wiedzę, którą będą mogli wykorzystać w codziennej pracy – zarówno w restauracjach, jak i w innych placówkach gastronomicznych. Zależało nam, aby uczestnicy poznali najnowsze trendy żywieniowe, ale też zrozumieli, jak ważne jest planowanie posiłków z myślą o zdrowiu. Skupiliśmy się więc na wspierających nawykach żywieniowych, odpowiednim doborze składników, technikach gotowania pomagających zachować wartości odżywczych oraz zmniejszaniu ilości odpadów. Cieszymy się, że mogliśmy podzielić się naszym wieloletnim doświadczeniem i chcemy powtarzać tego typu spotkania w przyszłości – mówi Marcin Grabiwoda, Food Transformation Director w Sodexo Polska.
Warsztaty kulinarne dla młodzieży przeprowadził Michał Fabiszewski – Executive Chef w Sodexo Polska i finalista konkursu MasterChef. Oprócz wspólnej nauki gotowania, uczniowie mieli także okazję pogłębić wiedzę z zakresu dietetyki. Za tę sekcję warsztatów odpowiadała Aleksandra Pytka, Food Analyst & Dietetics Specialist w Sodexo Polska.
– Możliwość pracy z doświadczonymi kucharzami i dietetykami to wartość, która rzadko pojawia się na etapie edukacji szkolnej. Dzięki współpracy z ekspertami Sodexo Polska możemy więc nie tylko podnieść poziom kształcenia, ale także zainspirować młodych kucharzy do bardziej świadomego i odpowiedzialnego podejścia do gotowania – podkreśla Elżbieta Czernik, Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu.
Program Adepci Zdrowia był dla uczniów zarówno okazją do zdobycia nowych kompetencji, jak również sposobem na zwiększenie swoich szans na rynku pracy. Zwieńczeniem udziału w inicjatywie było uroczyste wręczenie dyplomów, które odbyło się 25 kwietnia podczas Akademii Zakończenia Szkoły. W wydarzeniu wzięła udział kadra pedagogiczna i ekspert Sodexo Polska. Zaproszeni zostali również Prezydent Miasta Arkadiusz Chęciński, Wiceprezydent Miasta Michał Wcisło, Naczelnik Wydziału Edukacji Beata Koścień, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pacy w Sosnowcu Sławomir Sagadyn, Prezes Cechu Rzemiosł Różnych, Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Sosnowcu Damian Nawalkowski, a także przedstawiciele współpracującej ze szkołą Akademii Wyższej Szkoły Biznesu w Dąbrowie Górnicze.
Dodatkowo, 27 maja podczas V Śląsko-Zagłębiowskiego Forum Edukacji Zawodowej, CKZiU jako pierwsza szkoła w Polsce otrzyma certyfikat Kreatora Zdrowego Żywienia. Takie wyróżnienie pozwoli docenić zaangażowanie placówki w podnoszenie jakości zajęć dydaktycznych. Wydarzenie organizowane jest przez szkołę pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Wojewody Śląskiego, Marszałka Województwa Śląskiego, Prezydenta Miasta Sosnowca oraz Kuratorium Oświaty w Katowicach. Jego uczestnikami będą przedstawiciele lokalnych władz samorządowych oraz przedsiębiorcy.